Оптимізація контенту реферативної бази даних «Україніка наукова» - Кириленко, С. Е. (Science and Science of Science, 2019)
Обґрунтовано переваги сучасної інтелектуальної бібліотечної технології оптимізації контенту реферативної бази даних «Україніка наукова». Зазначено, що сучасні сайти вимагають постійного оновлення інформації, що є необхідною умовою їх актуальності для цільової аудиторії, і звернено увагу на регулярне оновлення веб-сторінок реферативної бази даних «Україніка наукова». Розглянуто внесок інтелектуальної бібліотечної технології в організацію пошуку науково-технічної інформації в реферативній базі даних «Україніка наукова». Проаналізовано шляхи покращення релевантності пошуку текстових документів з акцентом на семантичний пошук з метою розширення якісних інформаційних послуг національної системи реферування. Запропоновано застосовувати масив реферативної бази даних «Україніка наукова» для інформаційного супроводу перспективних напрямів наукового знання. Охарактеризовано методи пошуку текстових наукових документів, пошукові моделі, окреслено критерії відбору документів, підкреслено перевагу семантичного пошуку. Звернено увагу на підвищення якості пошуку текстових документів. Висновки. Семантичний пошук в реферативній базі даних «Україніка наукова» за допомогою функції контекстного пошуку «знайти подібні» краще задовольняє інформаційним потребам сучасного користувача. Визначено, що масив реферативної бази даних «Україніка наукова» щонайбільше задовольняє вимогам інформаційного супроводу перспективних напрямів наукового знання. Встановлено, що глибина семантичного наповнення реферативної бази даних «Україніка наукова» позитивно впливає на ранжування сайту Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського пошуковою системою Google. Зазначено, що метадані публікації, прореферованої в реферативній базі даних «Україніка наукова», під час пошуку її у системі Google з’являться на першій сторінці, а також буде отримано бібліометричний портрет публікації у системі Google Scholar.