Світ цінностей білоруської науки : Гусаков В.Г. Аксіосфера білоруської науки та шляхи її з вершення. Мінськ: Вид. "Білоруська наука", 2017. 439 с. - Попович, О. С. (Science and Science of Science, 2017)
Автор книги В.Г. Гусаков, голова Президії Національної академії наук (НАН) Білорусі, вмістивши в ній тексти своїх публічних виступів і доповідей, прагне ввести читача у світ цінностей і норм, які, на його переконання, характерні для учених очолюваної ним академії наук, показати її еволюцію і перспективи розвитку. Автор описує масштабні кроки, здійснювані у Білорусі для зміцнення дослідно-виробничої бази НАН Білорусі. Але чисельність дослідників у Білорусі, у тому числі в НАН Білорусі, скорочується. Автор запевняє, що це не дуже страшно. Але для тривоги є підстави, оскільки чисельність дослідників на один мільйон населення, який спочатку нинішнього століття у Білорусі наростав, починаючи з 2009 р. падає. Він в півтора раза нижче ніж у Росії (хоча на 30 % вище, ніж в Україні), майже удвічі нижче, ніж у середньому в країнах ЄС, і в 2,4 раза нижче ніж у Німеччині. В зв’язку з цим цікавими видаються кроки, які передбачено здійснити для залучення молоді в науку і запобігання «ланцюгової реакції витоку мізків». Вони включають нову систему мотивації науково-технічної діяльності шляхом переведення наукових співробітників на персональні умови оплати праці.