Реформа Російської академії наук: як вона починалась в 2013 р. (кадровий аспект) - Аллахвердян, О. Г. (Science and Science of Science, 2017)
28 червня 2013 р. на розгляд Держдуми РФ винесено законопроект про реформування Російської академії наук (РАН). У статті наведено результати наукознавчого аналізу тез виступу О.Ю. Голодець, заступника голови уряду Російської Федерації із соціальних питань, спрямованих на доведення неефективності кадрового корпусу РАН: «серед 95 тисяч зайнятих у Російській академії наук наукових працівників, тих, хто займається наукою, лише 45 тисяч»; «сьогодні наша молодь відрізана від системи Академії наук: серед співробітників, що займаються науковими дослідженнями, більше половини дослідників знаходяться у пенсійному віці і старше»; «сьогодні за даними нашої офіційної статистики щорічно близько 2 тисяч молодих учених покидають Російську Федерацію, аби вести дослідження у закордонних інститутах»; «Академія наук має створити умови для розвитку науки, для реалізації потенціалу тих людей, які хочуть проявити себе на науковому терені». Показано некоректність використаних нею статистичних даних та інших аргументів на користь прийнятого Держдумою РФ законопроекту про РАН. Зроблено висновок, що проміжні результати реформи РАН носять неоднозначний і суперечливий характер, піддаючись активній критиці науковою громадськістю, в той час як влада продовжує ігнорувати численні зауваження і пропозиції щодо реформування академічної науки.