Олександр Палладін на посту президента АН УРСР (1946—1962): кроки академічних інститутів до переднього краю світової науки - Гамалія, В. М. (Science and Science of Science, 2019)
У статті розглядаються стан і характерні риси української академічної науки повоєнних років у період перебування О.В. Палладіна на посту президента АН УРСР. Досліджено життєвий та творчий шлях вченого, створення ним наукової школи, його організаційну та викладацьку роботу. Показано вплив економічних, політичних та соціальних чинників на функціонування науки в Україні того періоду. Про аналізовано досягнення вітчизняних вчених у різних наукових галузях: фізиці та хімії, математиці, біохімії та генетиці, радіофізиці та електроніці. Визначено пріоритетні напрями розвитку української науки 1946— 1962 рр., серед яких — ядерна фізика, атомна енергетика, напівпровідники, обчислювальна техніка, рідкісні та летючі кольорові метали, пластичні маси і штучне волокно, біохімія нервової системи та ін. Підкреслено значення діяльності О.В. Палладіна для подальших перспектив розвитку та світового визнання української академічної науки.