(untitled) (Science and Science of Science, 2017)
Доповідь містить інформацію про вагомі фундаментальні результати на багатьох сучасних наукових напрямах. Наведено дані про публікаційну активність учених НАН України. Зазначено, що попри дійсно вагомі інноваційні здобутки, інноваційна діяльність НАН України загалом залишається недостатньою, и наведено дані, що доводять її незадовільний рівень. Зроблено огляд науково-експертної діяльності НАН України та її внеску в підготовку низку державних документів, зокрема проєктів законів України. Доповідач докладно зупинився на питаннях удосконалення діяльності НАН України, в тому числі пов’язаних з імплементацією нового Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» і набуттям чинності нової редакції Статуту НАН України. Доповідач наголосив не необхідності проведення, у найближчі три-чотири роки, оцінювання ефективності діяльності всіх наукових установ НАН України. Зроблено огляд міжнародної наукової співпраці НАН України, а також співпраці академічних установ з освітянською галуззю. В доповіді згадано про підготовку наукових кадрів для НАН України и кадрове забезпечення досліджень, роботу з науковою молоддю. Найболючішою темою є фінансовий стан НАН України, зокрема ситуація з фінансуванням НАН України в поточному році, про що свідчать наведені доповідачем статистичні показники.