Інформаційна пастка: загроза для нервово-психічної еволюції людини - Кригер, Б. (Science and Science of Science, 2018)
Стаття присвячена актуальній проблематиці про роль засобів масової інформації у формуванні індивідуальної та громадської свідомості. Філософське осмислення проблеми глобальної інформаційної кризи в останні два десятиліття стає предметом дедалі більшої кількості наукових досліджень і публіцистичних виступів. Розглянуто інформаційні пастки, що виникають в результаті валу інформації, що створює «віртуальну реальність», яка має мало спільного з природною реальністю, фактичними умовами і подіями, що відбуваються у світі, коли образи і слова продаються, як звичайні товари. Показано, що інформаційний вал породжує соціальну дезорієнтацію та інформаційний хаос, викликаний проникненням через ЗМІ неадекватної інформації, а вірніше дезинформації. Розглянуто причини відсутності адекватної реакції суспільства на цю серйозну загрозу. Зроблено висновок, що без знань нашої власної природи і без усвідомлення того, як ми функціонуємо в інформаційному оточенні, ми можемо отримати тільки ілюзію свободи.