Доповідна записка Голові Верховної Ради України А.В. Парубію «Про необхідність невідкладних заходів для відновлення наукового потенціалу України» - Маліцький, Б. А. (Science and Science of Science, 2018)
Зазначено, що безпрецедентне скорочення наукового потенціалу України, насамперед фінансування і наукових кадрів, є результатом багаторічної недооцінки виконавчою владою значення науки, нехтування її мінімальними потребами, а також непослідовності Верховної Ради України в її спробах посилити підтримку науки. Дослідження, проведені Інститутом досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України, свідчать, про деінтелектуалізацію вітчизняного законодавства за 1991—2017, тобто тенденцію зменшення навіть згадок про науку, технології, інновації в текстах законів та інших нормативно-правових актів. В Інституті розроблено метод прогнозування різних варіантів динаміки чисельності наукових кадрів в Україні, згідно з яким Україні, щоб вийти на рівень Європи, потрібно протягом 20 років щорічно на 15 % збільшувати прихід молоді в науку і не допустити значних втрат внаслідок того, що науковці середнього віку покидають її. Отже, результати досліджень, отримані в Інституті, свідчать про необхідність невідкладно вжити радикальних заходів для врятування вітчизняної науки, а відтак для забезпечення інноваційного розвитку країни.