Роль Г.М. Доброва у формуванні професійного корпусу наукознавців в Україні - Маліцький, Б. А. (Science and Science of Science, 2019)
У статті наведено результати дослідження ролі Геннадія Михайловича Доброва, видатного київського наукознавця та історика техніки, в становленні наукознавчих досліджень і формуванні професійного корпусу наукознавців в Україні. Процес професійного становлення самого Г.М. Доброва показано у тому числі шляхом порівняльного аналізу дослідницьких доль Г.М. Доброва і його попередника в галузі історії науки і техніки, В.В. Данилевського. За своє не дуже довге наукове життя Г.М. Добров підготував 53 доктори і кандидати наук, що є своєрідним рекордом і свідчить про його високий талант, видатні якості педагога і організатора науки. У статті наведено докладний огляд дисертаційних робіт учнів Доброва, який являє інтерес не лише в плані кількості підготовлених фахівців, а й з точки зору змін тематичного фронту дисертаційних досліджень.