Євген Оскарович Патон та його науково-інженерна школа зварювання: історія успіху - Наумовець, А. Г.; Мазур, О. А. (Science and Science of Science, 2019)
Стаття присвячена історії створення і діяльності Інституту електрозварювання в місті Києві та біографії Є.О. Патона — його засновника і керівника. Патон як мостобудівник опікувався питаннями підвищення ефективності і надійності будівництва мостів, включаючи можливості заміни трудомісткого і витратного клепання. Йому було ясно, що майбутнє належить електричному зварюванню, але широке застосування зварювання як надійного і ефективного способу з’єднання металів вимагає комплексу технологічних і економічних досліджень. У 1929 р. Є.О. Патон створює в складі Всеукраїнської академії наук Електрозварювальну лабораторію, а 3 січня 1934 р. рішенням уряду створено Інститут електрозварювання (ІЕЗ), який від початку зосередився на виконанні робіт для промисловості. Патоном вперше в Україні висунуто положення про те, що будь-який науковий заклад технічного профілю має складатися з трьох підрозділів: власне дослідницького відділу, конструкторського бюро і дослідних майстерень або заводу. Інформацію про діяльність ІЕЗ розкрито за періодами: передвоєнний — внесок ІЕЗ у світову теорію і практику дугового зварювання під флюсом; воєнний — евакуація ІЕЗ на Урал до м. Нижній Тагіл, виконання наукових і технічних завдань, пов’язаних з автоматичним зварюванням броні, внесок у створення славетного танка Т-34; післявоєнний — виконання (після реевакуації в Київ) завдань з надання допомоги промисловості України та інших районів країни, постраждалих від окупації, широке впровадження автоматичного зварювання; перетворення ІЕЗ на сучасний потужний науково-дослідницький центр з розвиненою конструкторською та виробничою базою; застосування зварювання в мостобудуванні замість клепання; будівництво найбільшого в світі суцільнозварного шосейного моста через Дніпро в Києві.