Є.О. Патон: 150 років від дня народження - Корнієнко, О. М. (Science and Science of Science, 2020)
Євген Оскарович Патон — видатний учений в галузі зварювання й мостобудування, інженер, педагог й організатор науки. З 1905 р. Є.О. Патон почав працювати у Київському політехнічному інституті, де очолив кафедру мостів, був обраний деканом інженерно- будівельного факультету. в 1929 р. Є.О. Патон був обраний академіком всеукраїнської академії наук (ВУАН). Відтоді починається новий період його діяльності — в галузі зварювання металів. Теоретичні й експериментальні дослідження дефектів у зварних швах, міцності зварних з’єднань, напруг і деформацій, виконані Є.О. Патоном і його учнями, дозволили створити міцну наукову базу для проектування зварних металоконструкцій. В 1941—1942 рр. під керівництвом Е.О. Патона вперше у світі було створено автоматичне зварювання броні, організовано потокове виробництво танків усіх типів, авіабомб, реактивних снарядів, а також багатьох інших видів озброєння й боєприпасів. У 1935 р. його обрано членом прези дії Академії наук УРСР, а пізніше — головою бюро відділення технічних наук. Його двічі обирали віце-президентом АН УРСР. На цих постах він зробив великий особистий внесок у зміцнення зв’язків інститутів АН УРСР з виробництвом, в розширення не тільки фундаментальних, а й прикладних досліджень, що мали важливе значення для вирішення актуальних проблем становлення і розвитку народного господарства. Євгеній Оскарович помер 12 серпня 1953 р., похований у Києві.