Науково-технічна розвідка в Польській Народній Республіці: організація, методи діяльності та ефективність: Актуальне дослідження (Wyniki pracy wywiadu naukowo-technicznego MSW PRL 1971— 1989. Оpracował i wstępem poprzedził Mirosław Sikora. Instytut Pamięci Narodowej, Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, Oddział w Katowicach. Katowice—Warszawa, 2019. 352 s.) - Андрощук, Г. О. (Science and Science of Science, 2022)
Автор рецензованої книги — польський історик Мирослав Сікора, який із 2005 р. працює в Інституті національної пам’яті — регіональному відділенні в м. Катовіце (Сілезія). У наведених у книзі документах (звітах) читач знайде інформацію про те, що робила і яку користь принесла польській державі науково-технічна розвідка 1970—1990 рр. Мета публікації — ввести до наукового обігу важливі, на думку автора, документи польських спецслужб, засекречені в минулому та розсекречені декілька років тому. Науково-технічна розвідка (НТР) Польської Народної Республіки — це сфера діяльності польської держави у 1950—1990 рр., спрямована на отримання інформації про науково-технічний прогрес і виробничий процес в інших країнах з метою покращення стану аналогічних сегментів польської економіки. Хоча частину інформації польська НТР отримувала законним шляхом, але цей процес здебільшого відбувався нелегально — шляхом корупції підприємців і державних чиновників інших країн, а в деяких випадках — через шантаж і компрометацію потрібних осіб. Автор книги показує, що трансакції з інформаторами, які часто здійснювались за межами Польщі, потребували особливої обережності, оскільки існувала небезпека їх виявлення спецслужбами країн НАТО. НТР лідирувала навіть у збиранні інформації щодо військових технологій, які ніколи не відігравали таку важливу роль у завданнях НТР, як цивільні. Як зазначає М. Сікора, нині неможливо оцінити внесок НТР у розвиток економіки ПНР, так само як і будь-якої іншої НТР у будь-якій країні. Хоча НТР ПНР щороку приносила прибуток розміром до кількох десятків (у 1950—60-х рр.), а потім і сотень (у 1970—80-х рр.) мільйонів доларів, діяльність НТР не могла подолати загальне відставання польської науки і промисловості від високорозвинених країн через низку причин, які розкрито в книзі.