Три напрями діяльності Європейської Федерації національних інженерних асоціацій - Бошар, Дірк (Science and Science of Science, 2022)
Стаття розкриває три напрями зазначеної діяльності. Перший напрям – Програмний документ Європейської федерації національних інженерних асоціацій (FEANI) щодо цілей сталого розвитку ООН. Основна мета Програмного документа — спонукати до зміни суспільної думки та закликати до дії. В ньому також визначено, що саме можуть зробити інженерні асоціації в цій справі, особливо зважаючи на недостатнє усвідомлення та розуміння суспільством ролі професійних інженерів та недостатнє представництво інженерів у політичних органах. Другий напрям – Новий сертифікат EUR ING 2.0. Це сертифікат, якій FEANI видає з кінця 1980-х років як гарантію міжнародної компетентності професійних інженерів. З огляду на відмінності між національними професійними системами ідея сертифіката FEANI полягає в тому, щоб полегшити пересування інженерів-практиків усередині та за межами географічної зони, представленої країнами-членами FEANI. У поточній версії сертифікату переосмислено сучасні кваліфікаційні критерії, зроблено акцент на навчанні впродовж життя і безперервному професійному розвитку, щоб компетенції краще відповідали сучасності. Сертифікат FEANI видаватиметься на підставі надійних доказів кваліфікації (формальна освіта та навчання), професійного досвіду та постійного професійного розвитку. Третій напрям – Проєкт «Інженери для Європи» (E4E). Метою проєкту E4E є покращення сприяння інноваціям та стійкості інженерів у країнах ЄС шляхом набуття ними нових компетенцій, включаючи навички, знання та лідерство, з акцентом на цифрові технології, екологію, стійкість і підприємливість, орієнтовані на нові вимоги ринку праці.