Про завершення та основні підсумки комплексного прогнозно-аналітичного дослідження з метою виявлення найбільш актуальних напрямів наукового пошуку - Попович, О. С. (Science and Science of Science, 2022)
У статті викладено організаційно-методичні аспекти комплексного прогнозно-аналітичного дослідження з метою формування пропозицій щодо тематики найбільш актуальних напрямів фундаментальних і прикладних досліджень, проведеного за рішенням Президії НАН України в 2021році. Було виділено дев’ять тематичних напрямів, у кожному з яких сформовано групи експертів і проведено їх опитування у два тури за допомогою Google-анкет. У першому турі вони назвали найбільш актуальні, на їхню думку, напрями досліджень у межах відповідного тематичного напряму. Потім їхні пропозиції проаналізувала узагальнююча робоча група і сформулювала на цій основі 10—15 напрямів для подальшого аналізу з точки зору можливостей їх розвитку в Україні. Рекомендовані групою тематичні напрями досліджень включено до анкет другого туру, в процесі якого експерти оцінювали для кожного напряму наявність в Україні необхідних кваліфікованих кадрів, обладнання, сучасних методів досліджень, наукового доробку, визнаного наукового лідера, експериментально-виробничої бази, зв’язків із провідними науковими школами, потенційних інвесторів. Незважаючи на те, що деякі відділення академій і базові інститути, визначені Президією НАН України для відповідних тематичних напрямів, поставились до виконання доручення досить формально, до дослідження вдалося залучити 268 науковців НАН України та галузевих національних академій. У ряді напрямів експертів виявилось надто мало, і керівникам узагальнюючих робочих груп довелося проводити численні додаткові консультації з авторитетними фахівцями, що врешті-решт позначилось на термінах виконання роботи. Утім отримані результати заслуговують на увагу як фіксація переднього фронту сучасної української науки, яким його бачать вітчизняні науковці, а також мають бути враховані у післявоєнному відновленні України та формуванні державної інноваційної політики. В статті вони представлені лише частково.