Перло многоцѣнноє: дослідження колекцій з фондів Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського: З історії книжкової культури України: дослідження ретроспективних книжкових, образотворчих, музичних видань та історичних колекцій з фондів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського / наук. ред. Г. І. Ковальчук; НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. Київ: Академперіодика, 2021. 400 с. - Чадюк, О. М. (Science and Science of Science, 2022)
Книга містить результати багатоаспектного дослідження ретроспективних книжкових, образотворчих, музичних видань та історичних колекцій з фондів Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Мистецтво виготовлення книги на українських теренах всотувало риси кращих європейських зразків. Історичні ж традиції української книжкової культури беруть початок із рукописних текстів Київської Русі, а друковані книги (насамперед кириличні першодруки) були знані у нас уже в XV — першій половині XVI ст. Цікавим явищем української книжкової культури були мандрівні друкарні, які, на відміну від однієї державної друкарні у Москві, функціонували у різних вітчизняних землях. У книзі згадано про національні особливості поліграфічного оформлення українських видань, своєрідну методику виправлення помилок, насамперед додавання до книги, за західноєвропейською практикою, списку друкарських помилок, особливості мови публікацій (проста народна розмовна мова або ж паралельне застосування церковнослов’янської книжної мови і живої староукраїнської). Увага до мистецтва книговидання особливо яскраво простежується на якості видань Києво-Печерської друкарні, коли було закладено й пізніше розвинуто традиції української культури бароко: книга сприймається як скарб, як цінність, а текст і прикраси становлять одне ціле. Один із розділів книги присвячений книжковій культурі української діаспори.