Пам’яті фізика і друга — В.Г. Бар’яхтара - Храмов, Ю. О. (Science and Science of Science, 2021)
Стаття присвячена пам’яті Віктора Григоровича Бар’яхтара, видатного фізика-теоретика і організатора науки, академіка НАН України (1978), віцепрезидента НАН України (1989— 1993), першого віцепрезидента НАН України (1993—1998), Героя України (2010); вченого, який збагатив науку не тільки фундаментальними результатами світового рівня, а й виховав значну кількість учнів. У 80-х рр. минулого століття В. Бар’яхтар заснував у Києві наукову школу в галузі магнетизму й теорії твердого тіла. У статті наведено спогад Б.Є. Патона про В. Бар’яхтара, докладні відомості про біографію та кар’єрний шлях В. Бар’яхтара як ученого. Зазначено, що наукові праці В. Бар’яхтара стосуються теоретичної фізики, фізики магнітних явищ, фізики твердого тіла, а також екологічних проблем наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Зроблено докладний огляд наукових досягнень В. Бар’яхтара в зазначених галузях фізики. Згадано про викладацьку діяльність ученого, мета якої — підібрати й підготувати для успішної роботи в теоретичній фізиці талановиту молодь.