Розвиток зв’язків «наука— виробництво» при створенні матеріалів для інтерференційної оптики - Зінченко, В. Ф.; Магунов, І. Р.; Вольчак, Г. В.; Соболь, В. П.; Горштейн, Б. А.; Мозкова, О. В.; Галькевич, Є. П.; Кочерба, Г. І. (Science and Science of Science, 2022)
Розглянуто становлення зв’язків науки з виробництвом на прикладі розроблення матеріалів для інтерференційної оптики. Продемонстровано, як у навіть найскладніші періоди історії налагоджена співпраця між академічним інститутом та державним підприємством може приносити вагомі позитивні результати. Проаналізовано еволюцію зв’язків між науковою та виробничою складовими в зазначеній галузі у період до і після здобуття Україною незалежності, коли зникли старі напрацьовані схеми, характерні для адміністративної системи, і натомість стали налагоджуватися нові зв’язки, здатні дати ефект у ринкових умовах. Але найголовнішим чинником успішної діяльності в галузі залишається наявність неперервної співпраці за будь-яких умов. Визначено, що впродовж 30-річного періоду незалежності України співпраця між наукою та виробництвом при створенні матеріалів для інтерференційної оптики відбувалася у таких формах: робота у межах спільної державної програми; участь у спільному проєкті Українського науково-технологічного центру; виконання інноваційного (науково-технічного) проєкту НАН України за активної підтримки з боку партнерів від виробництва; господарські договори з розроблення матеріалів для вирішення різних проблем; робота за договором про наукову і науково-технічну співпрацю. Результатом проведеної роботи стали такі досягнення, як здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки, успішне застосування розроблених спільно матеріалів у оптиці космічного базування супутників «EgyptSat-1» та «Січ-2». Інші розробки матеріалів використано для виготовлення світлопоглинального покриття для інфрачервоного діапазону спектра, створення тривкого багатошарового покриття для відрізного фільтра та фотоприймача тієї ж області спектра. Розроблено й випробувано новий клас матеріалів на основі компонентів германій — оксид (сульфід) металу для нанесення алмазоподібних покриттів. Завдяки зазначеним розробкам Україна змогла посісти провідні позиції в цій галузі. Зроблено висновок, що постійна робота у зв’язці «наука виробництво» уможливила досягнення суттєвих результатів у створенні матеріалів для інтерференційної оптики ІЧ-діапазону спектра.