Історико-біографічне дослідження життя та діяльності вченого, інженера-залізничника Дмитра Івановича Журавського (1821–1891) - Янін , В. А. (Science and Science of Science, 2023)
У статті надано результати дослідження фактів наукової біографії видатного інженера-залізничника, будівничого перших в Україні дерев’яних залізничних мостів Дмитра Івановича Журавського. Актуальність дослідження обумовлена відсутністю комплексної історико-біографічної праці, присвяченої відтворенню повної біографії Д.І. Журавського. Шляхом вивчення архівних ресурсів з’ясовано основні віхи біографії ученого, етапи його науково-дослідної та організаційної роботи. Проаналізовано наукову-дослідну діяльність і основні наукові праці Д.І. Журавського; показано, що вчений виконував системні дослідження з будівництва дерев’яних залізничних мостів на залізницях Російської імперії, брав участь в організації залізничної промисловості та мостобудівної справи на залізничному транспорті. Представлено більш повну наукову біографію Д.І. Журавського. Надано тематичну класифікацію його науково-технологічних здобутків: а) будівництво залізниць, гідротехнічних споруд; б) залізничне мостобудування; в) будівельна механіка, опір матеріалів і теорія пружності. Документально підтверджено доробок ученого на початковому періоді будівництва мостів в Україні, особливо на південно-західних залізницях. Він полягає в тому, що Д.І. Журавський вивчив дію дотичних напружень у балці при згині і вивів формулу для їх визначення, яка носить його ім’я. Показано, що праці Д.І. Журавського з будівельної механіки заклали наукові основи мостобудування: його заслуга полягає не тільки у виконанні інженерних робіт у зведенні мостів, а й у тому, що ним започатковано експериментально-теоретичний метод у мостобудуванні, оснований на поєднанні теорії та практики, тобто науковий метод. Саме тому Д.І. Журавський має вважатись основоположником наукового методу в мостобудуванні, родоначальником прогресивної наукової школи мостобудування. У працях Д.І. Журавського з опору матеріалів введено в обіг принципово нове поняття — дотичне напруження, показано його важливе прикладне значення і надано поштовх до створення всієї теорії напруженого стану.