Підприємницький сектор науки: український вимір - Ісакова , Н. Б. (Science and Science of Science, 2023)
Досліджено сучасний стан підприємницького сектору науки в Україні. Основними джерелами інформації для аналізу є зарубіжні та вітчизняні наукові публікації, статистичні та електронні джерела інформації органів влади і міжнародних організацій. Виявлено, що частка валових внутрішніх витрат на дослідження і розробки (ДР) у ВВП має в Україні сталу тенденцію скорочення: якщо в 2010 р. вона дорівнювала 0,75 %, то в 2020 р. — 0,41 %; відношення витрат підприємницького сектору на ДР до ВВП складало у 2018 р. 30,5 % порівняно з 58,6 % у середньому в ЄС. Наголошено, що на підприємницький сектор науки має бути покладено завдання інноваційного оновлення вітчизняної економіки. Зроблено статистичний аналіз даних щодо підприємницького сектору науки в Україні, який показав, що його організації переважно виконували ДР у технічних науках, а їхня кількість упродовж 2010—2020 рр. скоротилась утричі. Наведено дані, що свідчать про низьку інноваційну активність підприємств, обумовлену тим, що результати ДР не знаходять застосування у вітчизняній економіці внаслідок слабких зв’язків між елементами національної інноваційної системи (передусім між наукою і бізнесом), а також загальної низької сприйнятливості підприємств до інновацій. Окреслено можливі організаційні форми сприяння ДР у підприємницькому секторі науки: внутрішні ДР науково-дослідних підрозділів великих підприємств; фінансування перспективних проєктів наукових організацій або університетів великими та середніми підприємствами; пропозиція науковими установами або університетами унікальних процесних і продуктових інновацій; замовлення науковим організаціям з боку підприємств на розроблення нових технологій та інновацій; участь підприємств у спільних проєктах із науковими установами та університетами. Зроблено висновок про необхідність здійснення комплексу організаційно-управлінських, законодавчо-нормативних і ресурсних заходів щодо стимулювання підприємницького сектору науки, в т. ч. шляхом посилення інноваційного співробітництва підприємств з Національною академією наук України та університетами.