Військово-технологічні та соціогуманітарні дослідження в Національній академії наук України під час російсько-української війни - Литвинко , А. С. (Science and Science of Science, 2023)
У статті обґрунтовано актуальність узагальнення наукової думки вчених Національної академії наук (НАН) України у відповідь на російсько-українську війну, відображену в публікаціях з природничо-технологічних і соціогуманітарних дисциплін, питань національної безпеки та оборони України, де розглянуто історичні передумови, глибинні причини та природу російсько-української війни, її суспільно-культурні виміри, наслідки і ризики для України та світу. Проаналізовано низку досліджень науковців НАН України з оборонних і військово-медичних технологій, а також історичних праць, де розкрито наслідки війни РФ в Україні у світовому та загальноукраїнському контексті. Визначено, що тематика розвідок тісно пов’язана з обороноздатністю й безпекою держави, зокрема це створення перших вітчизняних зразків прозорої броні, які відповідають стандартам НАТО, радіолокаційної станції Х-діапазону та системи виявлення безпілотних літальних апаратів, маскувальних композиційних покриттів, біоматеріалів для відновлення кісткової тканини, технологій кріоконсервування клітин крові. Показано, що спектр гуманітарних досліджень у НАН України охоплює обґрунтування постколоніального характеру нинішньої війни для Росії та екзистенційного — для України, аналіз спричинених війною суспільних феноменів і процесів, зокрема багатомільйонного потоку вимушених мігрантів, руйнацію соціально-психологічного стану населення України та активізацію його мобілізаційних ресурсів. Висвітлено волонтерську діяльність НАН України з допомоги Збройним силам України та населенню, надано відомості про підтримку Академії міжнародною науковою спільнотою.