Оцінювання результатів діяльності дослідників: нові тенденції - Єгоров , І. Ю.; Жукович , І. А. (Science and Science of Science, 2023)
Стаття присвячена аналізу нових тенденцій оцінювання результатів діяльності дослідників на прикладі процедури оцінювання, використовуваної Лігою європейських дослідницьких університетів (LERU). Викладено авторське бачення доцільності й можливостей її реалізації в Україні. Джерелами інформації для дослідження є публікації вітчизняних і зарубіжних науковців, нормативно-законодавча база України та рекомендації міжнародних структур щодо проведення оцінювання. Нові тенденції оцінювання результатів діяльності дослідників набувають актуальності в зв’язку з тим, що у низці міжнародних документів, прийнятих у 2022 році, визначено необхідність оновлення підходу до оцінювання, який має ґрунтуватися на багатовимірності оцінок та забезпеченні балансу між якісними і кількісними критеріями з метою отримання об’єктивної інформації. Визначено, що загальна структура оцінювання результатів діяльності дослідників за методологією LERU включає три види стандартної оцінки (ефективність досліджень, освітня діяльність та служіння суспільству), які характеризуються широким спектром критеріїв і дають змогу оцінити досягнення за минулий період. Для удосконалення процедури оцінювання LERU розроблено рекомендації щодо доповнення стандартної оцінки трьома характеристиками: багатовимірна перспектива, перспектива розвитку та контекстуальна перспектива. Їхню сутність розкрито в статті. На підставі виконаного дослідження зроблено висновок, що оцінювання результатів діяльності дослідників не повинно зводитися до виявлення недоліків і надання зауважень, а має включати критичний аналіз із подальшим визначенням напрямів удосконалення діяльності та надання відповідних рекомендацій. Головною метою оцінювання стає не фіксація підсумків, а поштовх до нової парадигми розвитку — покращення результатів роботи окремих дослідників і наукової установи загалом. Висловлено думку, що адаптована методологія LERU може бути використана для проведення атестації (оцінювання) дослідників в Україні.