(untitled) (Science and Science of Science, 2023)
Учасниками симпозіуму наголошено, що науково-технологічна сфера в Україні обтяжена низкою проблем, які посилились унаслідок російсько-української війни. Виходячи з потреби українського суспільства у повноцінному використанні можливостей науки учасники симпозіуму звертають увагу органів влади України та закордонних партнерів на необхідність якнайшвидшого здійснення низки заходів у рамках нової науково-технічної та інноваційної політики: розроблення та ухвалення стратегії науково-технологічного та інноваційного розвитку України з урахуванням сучасних викликів і загроз; забезпечення поступового збільшення витрат на наукові дослідження і розробки до рівня, що відповідає стандартам розвинених країн світу, з метою вирішення кадрової проблеми в наукових установах, відновлення та розвитку наукової інфраструктури; створення фонду підтримки української науки та міжнародного науково-технічного співробітництва — для фінансування міжнародних проєктів за участі наукових установ, надання грантів вітчизняним науковцям, які працюють в Україні, і допомоги у відбудові та оновленні інфраструктури та лабораторної бази наукових установ України, участі українських науковців у закордонних конференціях, семінарах, стажування молодих учених з України за кордоном; активне залучення науковців до розроблення пропозицій щодо заходів і стратегічних ініціатив, спрямованих на відновлення і розвиток економіки України.