Першочергові завдання Національної академії правових наук України в нинішніх умовах - Журавель , В. А. (Science and Science of Science, 2023)
Зазначено, що в умовах військової агресії проти України Національна академія правових наук (НАПрН) України та її наукові установи не залишились осторонь тих викликів, які постали перед Україною. Весь науковий потенціал НАПрН України першочергово зосереджений на вирішенні нагальних проблем, пов’язаних із війною: нормативно-правове забезпечення сфери національної безпеки та оборони; забезпечення розслідування військових кримінальних правопорушень і злочинів проти миру, безпеки, людства та міжнародного правопорядку; запровадження механізму відшкодування шкоди та компенсації збитків, заподіяних громадянам України, юридичним особам, державі Україна, природним об’єктам збройною агресією РФ; оновлення національного законодавства та його адаптація до права ЄС, що обумовлено євроінтеграційним розвитком України та набуттям статусу держави-кандидата на вступ до ЄС; надання правої підтримки особам, постраждалим унаслідок військової агресії. Вирішення цих та інших проблем обумовлює потребу в перегляді деяких фундаментальних тем досліджень, виконуваних науковими установами НАПрН України.