Вітаємо з ювілеєм! - Храмов, Ю. О.; Литвинко, А. С. (Science and Science of Science, 2023)
5 лютого виповнилося 85 років від дня народження визначного фахівця у галузі зварювання та історії науки і техніки, доктора історичних наук Олександра Миколайовича Корнієнка. Наукова кар’єра О. Корнієнка почалася в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона, до аспірантури якого він вступив вступив у 1963 р. З початку 1980-х рр. учений займався організацією науково-технічних музеїв, у 1981—1986 рр. очолював відділ науково-технічної інформації ІЕЗ ім. Є.О. Патона. У 1987—1998 рр. керував лабораторією історико-ретроспективного аналізу. Був консультантом редакцій «Української радянської енциклопедії» та «Великої радянської енциклопедії», розробив метод аналізу винаходів й інноваційних виробничих технологій, оснований на визначенні їхніх суттєвих елементів та особливостей впливу енергії на матеріал, а також впливу на науково-технічній прогрес. Цей метод О.М. Корнієнко застосував для визначення внеску України у світову економіку, зокрема для обґрунтування її пріоритету в створенні сучасного електрозварювання, який було визнано внесенням до «Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО». Наукову та організаційну роботу О.М. Корнієнко поєднував із педагогічною діяльністю. У 2009 р. захистив дисертацію «Становлення та розвиток зварювального виробництва в Україні у світовому контексті» і отримав ступінь доктора історичних наук. З 2017 р. працює провідним науковим співробітником відділу історії та соціології науки і техніки Інституту науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України.