Фінансове забезпечення досліджень і розробок у Національній академії наук України: статистична оцінка - Міщук, О. М.; Овчарова , Л. П. (Science and Science of Science, 2024)
Викладено результати авторського дослідження особливостей фінансового забезпечення досліджень і розробок (ДР) у Національній академії наук України (НАН України, Академія). Джерельну базу дослідження склали матеріали парламентських слухань щодо фінансового забезпечення національної науки, публікації провідних вітчизняних науковців, матеріали засідань і постанови Президії НАН України за період 2020—2023 рр., річні звіти про діяльність НАН України, статистичні матеріали Держстату України і міжнародних організацій, інформаційні матеріали, розміщені на вебсайті НАН України, Міністерства освіти і науки України та Національного фонду досліджень України (НФДУ). Надано статистичну інформацію про фінансування ДР у НАН України з державного бюджету в 2010—2023 рр., структуру надходження коштів до спецфонду НАН України у 2023 р., фінансування ДР з державного бюджету за відділеннями НАН України у 2023 р., кількість і фінансування договорів із вітчизняними та іноземними партнерами у 2023 р., фінансування ДР коштом грантів НФДУ. Аналіз статистики фінансування ДР у НАН України з державного бюджету вказав на його різке зменшення відносно ВВП (з 0,23 % в 2010 р. до 0,09 % в 2023 р.), незважаючи на абсолютне зростання; на суттєве скорочення частки фінансування із загального фонду (з 85,4 % в 2022 р. до 76 % у 2023 р.). Підкреслено, що несприятлива динаміка фінансування ДР з державного бюджету призвела до посилення ролі програмно-цільових і конкурсних засад у формуванні тематики досліджень в установах Академії, частка яких у 2023 р. становила 20,3 % від загальної кількості тем. Значну увагу приділено аналізу залучення позабюджетних фінансових ресурсів у відділеннях Академії та виявлено наукові колективи, найбільш активні у пошуку таких ресурсів. Визначено, що брак бюджетного фінансування ДР призвів до закриття окремих проєктів і скорочення чисельності кадрів, негативно позначився на оновленні матеріально-технічної бази установ та результативності ДР. Наведено інформацію про розробки вчених НАН України, впроваджені на вітчизняних підприємствах і державних установах у 2023 р., яка свідчить, що попри зумовлені війною втрати, наукові колективи НАН України активно залучають позабюджетні фінансові ресурси для комерціалізації ДР. Дані від НФДУ вказують на зростання важливості цього позабюджетного джерела у фінансуванні ДР в Академії. Надано рекомендації щодо збереження та ефективного використання науково-технічного потенціалу і посилення конкурентоспроможності установ НАН України.