Значення Київського акліматизаційного саду академіка М.Ф. Кащенка для розширення асортименту декоративних рослин - Чувікіна, Н. В.; Рубцова, О. Л. (Science and Science of Science, 2024)
Стаття присвячена дослідженню колекції декоративних рослин у Акліматизаційному саду академіка М.Ф. Кащенка. Внесок ученого у розширення асортименту лікарських, харчових і технічних рослин здобув широкого визнання, однак його робота з декоративними рослинами відома набагато менше. Розглянуто архівні документи, що зберігаються в Інституті архівознавства Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського та у фондах Музею історії Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України. Виявлено відомості про декоративні рослини, що у різний період зростали в Акліматизаційному саду академіка М.Ф. Кащенка у Києві на «старій» ділянці біля Київського політехнічного інституту, де вчений до 1921 р. викладав зоологію, та на «новій» ділянці по вул. Дорогожицькій (нині вул. Юрія Іллєнка). У дослідженні використано спогади доньки академіка Маргарити Кащенко, хроніки роботи Акліматизаційного саду у 1923—1927 рр., складені однією з найближчих помічниць М.Ф. Кащенка К.С. Калачевською, інвентаризаційні списки рослин Акліматизаційного саду 1944 і 1946 рр. та інші документи. Підкреслено, що високу оцінку асортименту декоративних рослин, які зростали в Акліматизаційному саду на вул. Дорогожицькій на початку 1930-х рр., дав видатний дендролог М.В. Дубовик. Наведено дані про корисні (лікарські, плодові, технічні) рослини різних життєвих форм (дерева, кущі, ліани, трав’янисті рослини), що культивувалися і проходили випробовування в саду. Зазначено, що багато декоративних рослин уперше завезено до Києва саме стараннями М.Ф. Кащенка та його нечисленних помічників; чимала кількість цих рослин нині широко використовується в озелененні, а на деякі з них лише зараз починають звертати увагу садові дизайнери.