Метод проблемно-орієнтованих оцінок Г.М. Доброва та аналіз ефективності діяльності наукових установ - Єгоров, І. Ю. (Science and Science of Science, 2024)
Розглянуто основні положення розроблених Г. М. Добровим проблемно-орієнтованих оцінок (ПОО) науково-технічного потенціалу. Продемонстровано, що свого часу це був важливий крок на шляху удосконалення оцінювання у сфері науки. Показано, що ПОО стали однією з перших вдалих спроб комплексного оцінювання завдяки поєднанню кількісних і якісних характеристик потенціалу. ПОО давали змогу формулювати прямі та обернені задачі під час планування досліджень, тобто можна було починати з аналізу наявного потенціалу і переходити до визначення його відповідності цілям або ж конструювати «ідеальний» потенціал під ту чи іншу ціль. У реальності процес мав бути ітеративним, коли обидва підходи взаємодіють один з одним. З методологічного погляду ПОО відіграли позитивну роль для розвитку методів оцінювання. Показано, що ПОО — це по суті різновид нормативного методу. Їх використання допомогло краще зрозуміти складність функціонування сучасних систем організації науки і удосконалити підходи до формування цілей розвитку; вони фактично стали прикладом переходу до багатомірного аналізу наукових організацій. Можна сказати, що ПОО передували застосуванню методів бенчмаркінгу, які зараз набувають все більшої популярності. Досвід застосування ПОО може бути корисним у створенні оновлених методів оцінювання в сфері досліджень і розробок, зокрема в оцінюванні відповідності потенціалу наукових організацій сучасним завданням, які постають перед ними і країною загалом у ці складні часи.