Центральні проблеми організації та управління науковими дослідженнями - Добров, Г. М. (Science and Science of Science, 2024)
Відзначаючи 95-ту річницю від дня народження Г.М. Доброва, журнал друкує один із написаних Добровим параграфів для книги «Научно-технический потенциал: структура, динамика, эффективность». Ця книга, опублікована у 1988 році, презентує уривок із його праці про організацію та управління науково-дослідними та дослідно-конструкторськими роботами (НДДКР). Добров аналізує ефективність НДДКР через відповідність науково-технічного потенціалу цілям досліджень, вводячи поняття релевантності. Він підкреслює важливість системних ефектів, таких як комплексність, мультиплікація результатів та економія часу, для підвищення результативності науки. Пропонуються заходи управління, включаючи кооперацію, стандартизацію та синхронізацію робіт для досягнення цих ефектів. Текст підкреслює актуальність ідей Доброва для сучасного науковознавства та управління наукою.