Організація природно-господарських відносин у реконструктивному розвитку територій - Микитенко, В. В. (Science and Science of Science, 2024)
Уперше сформовано універсальний комплекс принципових підходів до організації, раціоналізації та гармонізації природно-господарських відносин у реконструктивному розвитку територіальних утворень задля забезпечення їх структурно-інформаційної надійності та збільшення масштабів й ефективності реконструкції. Конструювання коадаптивних засад ґрунтується на капітал-орієнтованих положеннях ідентифікації простору як активу, що створює додану вартість; потоково-процесних положеннях реалізації реконструктивного розвитку за напрямами: просторовий розвиток, територіальний розвиток, розвиток територій; екосистемних положеннях визначення контамінаційних, регенераційних та асиміляційних властивостей простору господарювання. Визначено три етапи реконструктивного просторового розвитку територіальних утворень при переформатуванні природно-господарських відносин: 1) реконструктивний розвиток інфраструктури та економіки на тлі забезпечення екологічної стійкості територій; 2) реконструктивний соціальний розвиток територій на тлі ущільнення виробничо-господарської та міжрегіональної взаємодії; 3) реконструктивний архітектурно-планувальний розвиток територій. Визначено чотири типи господарської діяльності на територіях із деталізацією їхніх характеристик та особливостей, що відповідає прийнятним критеріям цінності результатів: 1) господарська діяльність із високою ефективністю системи управління та використання природно-ресурсних активів, а також великим потенціалом цих активів; 3) господарська діяльність із середньою ефективністю системи управління та використання природно-ресурсних активів; 3) господарська діяльність із низькою ефективністю системи управління та використання природноресурсних активів, але з великим потенціалом цих активів; 4) господарська діяльність із великими масштабами природно-ресурсного потенціалу, але з низькою ефективністю системи управління.