Нові тенденції у науці та вищій освіті, спрямовані на розвиток практично-орієнтованих досліджень : Рецензія на книгу: Рижко Л., Бессалова Т., Живага О. Програмно-цільові наукові дослідження.Методологія. Праксеологія. Київ: Яроченко Я.В., 2024. 225 с. - Литвинко, А. С. (Science and Science of Science, 2025)
Монографія Л. Рижко, Т. Бессалової та О. Живаги присвячена актуальним питанням формування нових типів досліджень, зокрема проблемно-орієнтованих досліджень, спрямованих на гармонізацію суспільного та індивідуального життя людини, розроблення індустріальних й інформаційних технологій тощо. Авторами представлено цілісне, системне, аргументоване дослідження нових тенденцій у науці та вищій освіті, спрямованих на розвиток практично-орієнтованих досліджень, та обґрунтовано приналежність до них розвідок, виконуваних інститутами АН УРСР та НАН України від середини минулого століття. Дослідниками проаналізовано основні риси таких досліджень, які здійснюються не тільки на міждисциплінарній, а й на трансдисциплінарній основі, до керівництва ж такими проєктами долучають представників виробничої сфери, закладів вищої освіти, влади. Книга буде цікавою фахівцям у галузі історії, філософії та соціології науки й керівникам науково-освітньої сфери, допоможе аспірантам і молодим дослідникам ефективніше орієнтуватися у можливостях розбудови наукової кар’єри.