Науково-педагогічні кадри Українського вільного університету та їхні публікації 1921—1925 рр. у контексті відкритого доступу - Московкін, В. М. (Science and Science of Science, 2025)
Здійснено систематичний аналіз кількісних і якісних характеристик професорсько-викладацького складу Українського вільного університету (УВУ) та його публікацій у контексті відкритого доступу в перші п’ять років функціонування УВУ. Для цього вивчено підсумкові праці, видані УВУ в 1927, 1931 і 2011 рр., кілька статей М. Лозинського, опублікованих у газеті «Свобода» 1921 р., книги С. Наріжного (1942) і C.В. Віднянського (1994), інші публікації та інтернет-джерела. Було поставлено завдання виявити всіх викладачів, що працювали в УВУ в 1921—1925 рр., наявність усіх мовних версій статей про них у Вікіпедії, роки їхнього життя і роботи в УВУ, а також публікацій, розміщених у мережі Інтернет, включно з повнотекстовими статтями у відкритому доступі. В результаті дослідження ідентифіковано 45 викладачів, які за п’ять років роботи в УВУ опублікували 235 праць; виявлено, що 45,5 % (107 публікацій) нині наявні у відкритому доступі. Визначено першу трійку найпродуктивніших авторів: Д. Дорошенко, В. Залозецький, О. Лотоцький; першу трійку авторів із максимальною кількістю публікацій у відкритому доступі: С. Рудницький, Д. Антонович, М. Лозинський. Водночас за кількістю статей у Вікіпедії лідирують інші професори — I. Горбачевський і С. Смаль-Стоцький, про яких написано по 10 статей різними мовами. Показано, що 107 публікацій відкритого доступу представлені 175 файлами, виявленими в українських електронних бібліотеках Diasporiana (88), «Чтиво» (44) та чеській цифровій бібліотеці Kramerius (32), і що перші дві бібліотеки запозичили без декларування 43 файли публікацій із чеської цифрової бібліотеки. У контексті відкритого доступу викладено міркування щодо збереження та увічнення спадщини української наукової діаспори, а також запропоновано мінімальний додатковий набір параметрів для опису рідкісних і старих праць для електронних бібліотек.