Оцінювання ефективності діяльності установ НАН України — дієвий інструмент підвищення рівня та актуальності наукових досліджень (за матеріалами доповіді) - Богданов , В. Л. (Science and Science of Science, 2025)
У статті надано докладну інформацію про Методику оцінювання ефективності діяльності наукових установ Національної академії наук України (НАН України), запроваджену в 2017 р. Головна мета методики — оцінити ефективність діяльності установи, виокремити її внесок у розвиток сучасної науки з урахуванням властивих їй особливостей та унікальності. Оцінювання здійснюється на основі низки критеріїв: якість, оригінальність, ефективність, новизна, точність, відповідність, результативність, значущість для науки і практики, конкурентоспроможність, актуальність для напряму наукових досліджень і для інших сфер суспільства, соціальна значимість та ін. Оцінюванню підлягає не лише установа загалом, а й кожний її науковий підрозділ. Результати оцінювання застосовуються у визначенні обсягів базового фінансування установ та конкурсному відборі проєктів у межах однієї з бюджетних програм фінансування Академії. Підкреслено, що оцінювання за широким набором критеріїв спонукає установи приділяти особливу увагу якості наукових результатів. Свідченням цього є теоретичні та прикладні результати, отримані в складних умовах війни, огляд яких надано в статті. Наголошено, що під час оцінювання експерти звертають увагу на характер міжнародної науково-технологічної співпраці установи, що є вагомим стимулом для її розширення. Отримані згідно з методикою результати враховано під час розроблення Президією НАН України заходів з оптимізації мережі установ Академії, запровадження в Академії елементів нової моделі фінансування наукової діяльності, яка враховує ефективність діяльності установ й необхідність пріоритетної підтримки конкурентоспроможних наукових колективів. Зроблено висновок, що оцінювання за зазначеною методикою стало дієвим інструментом підвищення рівня та актуальності наукових досліджень, отримання нових фундаментальних знань і виконання актуальних прикладних досліджень, що сприятимуть соціально-економічному розвитку України.