SPLENECTOMY IN THE TREATMENT OF DIFFUSE LARGE B CELL LYMPHOMA AND ITS RESULTS - Євстахевич, Ю.Л.; Семерак, М.М.; Євстахевич, І.Й.; Виговська, Я.І.; Лебедь, Г.Б.; Тумак, І.М.; Петрончак, О.А.; Логінський, В.Є. (Oncology, 2018)
Резюме. Мета: проаналізувати безпосередні та віддалені результати спленектомії при дифузній В-великоклітинній лімфомі і на основі цього уточ нити показання до проведення спленектомії, хі рургічну тактику та наслідки. Об’єкт і методи: серед 114 спленектомій у хворих на неходжкінські лімфоми виконано 29 спленектомій при дифузній В-великоклітинній лімфомі (ДВКЛ). Серед них було 15 чоловіків та 14 жінок віком від 21 до 75 років (медіана 57 років). Показаннями до спленектомії при ДВКЛ були: спленомегалія, лейкопенія, імунна тромбоцитопенія, аутоімунна гемолітична анемія, регіонарна портальна гіпертензія, відсутність ді агнозу. Результати спленектомії оцінювали без посередньо після видалення селезінки (на 14–16-й день) за описаними у літературі критеріями і у від далений період. Статистичну обробку проводили з допомогою пакета програм Statistica for Windows 6.0 (StatSoft, USA). Параметричні дані подавали як медіану (мінімум-максимум) [нижній-верхній квартилі]. Загальну виживаність хворих визнача ли за методом Каплана — Мейєра та описували як медіану виживаності (нижній-верхній квартилі), оцінювали також 3- і 5-річну виживаність, буду ючи таблиці кумулятивного дожиття. Криві ви живаності порівнювали за допомогою log-rank кри терію і F-критерію Кокса. Результати: спленек томія виявилася ефективною у 25 (86,2%) хворих на ДВКЛ: ліквідовано абдомінальний дискомфорт, анемію, лейкопенію, при супутній аутоімунній ге молітичній анемії припинився гемоліз, а при імун ній тромбоцитопенії збільшилася або нормалізува лася кількість тромбоцитів та зник геморагічний синдром. Безпосередньо після спленектомії по мер один пацієнт. Рання післяопераційна леталь ність після спленектомії у хворих на ДВКЛ ста новила 3,4%. При аналізі віддалених результатів спленектомії у хворих на ДВКЛ встановлено, що медіана виживаності за оцінкою кривої Капла на — Мейєра становила 31,9 міс (термін спосте реження 1,0–192,0 міс, нижній-верхній квартилі 5,6–72,5 міс) з 3-річною кумулятивною вижива ністю — 48,7% хворих і з 5-річною — 32,9%. У па цієнтів із супутніми імунними цитопеніями меді ана виживаності становила 6,5 міс на протива гу 56,5 міс за їх відсутності. Різниця між групами була високозначущою — p < 0,01 за log-rank крите рієм і F-критерієм Кокса. Багатофакторний ана ліз методом регресії за Коксом засвідчив, що, окрім супутньої імунної цитопенії, незалежним предик тором нижчої виживаності є більш раннє настан ня рецидивів; вік і тривалість хвороби не впливали на виживаність. Висновки: у результаті спленек томії у хворих на ДВКЛ безпосередній клініко-ге матологічний ефект наступив у 86,2% випадків. У пацієнтів із ДВКЛ, які не мали супутніх імун них цитопеній, медіана загальної виживаності піс ля операції становила 56,5 міс, проте при наявнос ті цитопеній дорівнювала лише 6,5 міс. Найкращі результати спленектомії при ДВКЛ зафіксовано у хворих з ізольованим ураженням селезінки: паці єнти жили від 72 до 186 міс.