КЛІНІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ МУТАЦІЙ (SNP) ГЕНА РЕЦЕПТОРА ЕСТРОГЕНА ERS1 У ХВОРИХ НА РАК З ОНКОЛОГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ У РОДОВОДАХ - Палійчук, О.В.; Поліщук, Л.З.; Россоха, З.І.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2016)
Резюме. Стаття присвячена визначенню генетичного ризику виникнення онкологічної патології у родинах пробандів із сімейною історією раку (пробанди — хворі на рак молочної залози, рак яєчника, первинно-множинні пухлини) шляхом оцінки результатів клініко-генеалогічного обстеження хворих та генетичного аналізу мутацій (SNP — однонуклеотидний поліморфізм) гена рецептора естрогена ERS1. Методи дослідження: клінічний, морфологічний, клініко-генеалогічний, молекулярно-генетичний, статистичний. Результати: серед обстежених було 90 хворих на рак і 55 здорових жінок без випадків раку у родоводах (група контролю). Встановлено, що асоціація злоякісних пухлин у родоводах хворих жінок відповідала сімейному раковому синдрому (синдром Лінча II типу). Примолекулярно-генетичному дослідженні геномної ДНК периферичної крові та гістологічного матеріалу пухлин визначено достовірне підвищення частоти генотипу 397СС гена ESR1 у хворих на рак з агрегацією злоякісної патології у родинах порівняно з частотою цього генотипу у жінок із групи контролю. Статистичний аналіз показав, що ризик розвитку злоякісної патології (відношення шансів — ВШ; 95% довірчий інтервал — ДІ) підвищується у 4,95 раза у випадках СС генотипу гена ESR1 (T-397C), а у разі гетероносійства цього гена — у 2,25 раза. За наявності ТТ генотипу гена ESR1 (T-397C) ризик розвитку раку знижується (ВШ 0,21). Висновок: частота генотипів АА, AG, GG гена ESR1 (A-351G) також відрізняється у хворих на рак порівняно зі здоровими жінками: значне зниження частоти АА генотипу до 33,33% порівняно з 67,27% у здорових жінок (p = 0,001), значне підвищення частоти AG генотипу із 32,73 до 57,78% (p = 0,006), тенденція до зростання частоти GG генотипу — від 0 до 8,89% (p = 0,057). Одержані результати є основою для проведення клініко-генеалогічних та молекулярно-генетичних досліджень у родинах з агрегацією раку органів жіночої репродуктивної системи для детекції SNP гена ESR1. Виявлений SNP поліморфізм вказаного гена може бути предиктором розвитку раку та агрегації злоякісних пухлин у родинах пробандів та їх нащадків.