ЗМІНИ СПЕКТРА МЕТАЛОВМІСНИХ ПРОТЕЇНІВ ТА ФАКТОРІВ ЇХ ЕПІГЕНЕТИЧНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ В ДИНАМІЦІ РОСТУ ЧУТЛИВОЇ ТА РЕЗИСТЕНТНОЇ КАРЦИНОМИ ГЕРЕНА - Лук’янова, Н.Ю.; Борікун, Т.В.; Демаш, Д.В.; Тодор, І.М.; Задворний , Т.В.; Сторчай, Д.М.; Яловенко, Т.М.; Павлова, А.О.; Лозовська, Ю.В.; Налєскіна, Л.А.; Кунська, Л.М.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2016)
Мета: проаналізувати зміни спектра металовмісних протеїнів та окремих факторів їх епігенетичної регуляції у сироватці крові (СК) та пухлинній тканині (ПТ) тварин у динаміці росту чутливої та резистентної карциноми Герена (КГ). Об’єкт і методи: дослідження проведено на щурах із вихідною та резистентною до доксорубіцину та цисплатину КГ. У ПТ та СК за допомогою імуноферментного аналізу та низькотемпературного електронного парамагнітного резонансу визначали рівні феритину, трансферину, церулоплазміну та комплексів вільного заліза. За допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі оцінювали ступінь метилування генів fth1 та tfr1, а також рівні експресії мікроРНК-122, -133a, -200b та -320а. Результати: показано, що у динаміці росту КГ відбуваються суттєві зміни показників обміну та епігенетичної регуляції металовмісних білків як у ПТ, так і у СК. Визначено низку відмінностей, які характерні для чутливих та резистентних до доксорубіцину та цисплатину пухлин, а також для різних стадій їх росту. Висновки: отримано дані, які свідчать про важливу роль металовмісних білків та їх регуляції у процесі росту пухлин та розвитку резистентності до протипухлинних препаратів. Ці результати можуть бути використані для покращення диференційної діагностики новоутворень та оцінки чутливості пухлин до цитостатиків.