ІНТРАПЕРИТОНЕАЛЬНИЙ МЕТАСТАТИЧНИЙ КАСКАД: МОЛЕКУЛЯРНІ ТА КЛІТИННІ ЧИННИКИ, МЕХАНІЗМИ - Ярема, Р.Р. (Oncology, 2016)
Проведено аналітичний огляд сучасної наукової інформації щодо чинників, механізмів, етапів ураження черевної порожнини клітинами злоякісних пухлин травного тракту і геніталій. Злоякісна пухлина є складною динамічною мікрофізіологічною системою, що тісно пов’язана з організмом, в якому розвивається. Реалізація процесів імплантаційного метастазування потребує активації багатьох клітин організму хворого. Здійснення усіх етапів інтраперитонеального метастатичного каскаду відбувається на тлі постійного взаємовпливу пухлинних клітин і всіх елементів пухлинного мікрооточення.