ВИВЧЕННЯ ПОТЕНЦІЙНИХ ПРОГНОСТИЧНИХ МАРКЕРІВ ПРИЛІМФОМІ ЗМАЛИХ ЛІМФОЦИТІВ - Ковалевська, Л.М.; Шлапацькa , Л.М.; Шлапацькa , Л.М.; Алексик, О.М.; Бердова, Г.Г.; Крячок, І.А.; Сидоренко, С.П. (Oncology, 2016)
Мета: визначити прогностичне значення експресії PKCβII, PKD2, р53 та маркера проліферуючих клітин ІРО-38 при лімфомі з малих лімфоцитів (ЛМЛ). Об’єкт і методи: ЛМЛ, імуногістохімічні методи дослідження та статистичні методи обробки даних. Виживаність хворих оцінювали за методом Каплана — Мейєра. Результати: для визначення рівня експресії PKCβII, PKD2, р53 та маркера проліферуючих клітин ІРО-38 проведено імуногістохімічний аналіз 25 пухлин пацієнтів із гістологічним діагнозом ЛМЛ. Виявлено суттєву варіабельність експресії аутофосфорильованої PKD2 уЛМЛ. Показано, що рівень експресії аутофосфорильованої PKD2 неможе бути використано як незалежний прогностичний маркер при ЛМЛ. Встановлено прогностичну значущість PKCβII, р53 та ІРО-38 при ЛМЛ. Показано, що у пацієнтів із ЛМЛ із несприятливим перебігом захворювання пухлини були негативними за експресією PKCβII та р53-позитивними. Виявлено обернену кореляцію між кількістю ІРО-38-позитивних клітин у пухлинах та загальною виживаністю хворих на ЛМЛ. Висновок: отримані результати свідчать про перспективність використання дослідженої панелі маркерів для прогнозу перебігу ЛМЛ.