ЕКСПРЕСІЯ В ПУХЛИННИХ КЛІТИНАХ МАРКЕРІВ ЕПІТЕЛІАЛЬНО-МЕЗЕНХІМАЛЬНОГО ПЕРЕХОДУ ТА БІЛКІВ ЛІКАРСЬКОЇ СТІЙКОСТІ В ЯКОСТІ ПРОГНОСТИЧНОГО ПОКАЗНИКА У ХВОРИХ НА КОЛОРЕКТАЛЬНИЙ РАК - Бездєнєжних, Н.О.; Жильчук, В.Є.; Глянько, М.В.; Адаменко, І.М.; Кудрявець, Ю.Й. (Oncology, 2016)
Мета: оцінити корелятивний зв’язок між експресією маркерів епітеліально-мезенхімального переходу пухлинних клітин і білків, асоційованих із лікарською стійкістю, та дослідити їх прогностичну значущість у перебігу пухлинного процесу у хворих на колоректальний рак (КРР). Об’єкт і методи: досліджено зразки пухлин 50 хворих на КРР ІІІ–ІV стадії (T3N0M0, T4N0M0), із них хворих на рак прямої кишки (верхньо- і середньоампулярного відділу) — 39, рак ободової кишки — 11 осіб. Застосовано морфологічні, імуногістохімічні та статистичні методи. Оцінювали наявність білків Е-кадгерину, Торо ІІ-α, ERCC1, Twist у гістологічних зрізах первинних пухлин. Результати: встановлено, що достовірно інформативним показником для прогнозування більшої тривалості безрецидивного періоду та покращення загальної виживаності є такі фенотипові характеристики пухлинних клітин: E-кадгерин+/ ERCC1¯, E-кадгерин+/Topo II-α¯, Twist¯/Topo II-α¯. Комплекси маркерів пухлинних клітин E-кадгерин¯/ERCC1+ та E-кадгерин¯/Topo IIα+ асоційовані з погіршенням прогнозу перебігу захворювання, зі скороченням безрецидивного періоду та зниженням показників виживаності. За результатами кореляційного аналізу зв’язку експресії окремих антигенів із виживаністю встановлено, що тільки наявність Е-кадгерин+ клітин у пухлинах свідчить про позитивний прогноз щодо виживаності хворого, тоді як наявність Topo II-α та ERCC1 достовірно погіршує прогноз щодо перебігу пухлинного процесу при КРР. Висновок: визначення експресії в первинній пухлині білків Twist і Е-кадгерину, асоційованих з епітеліально-мезенхімальним переходом, та білків лікарської стійкості Topo II-α та ERCC1 є інформативним та ефективним комплексом маркерів для прогнозування перебігу пухлинного процесу у хворих на КРР за умов проведення хіміотерапії.