ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ГОРМОНІВ СТРЕСУ НА БАЛАНС МІКРОЕЛЕМЕНТНОГО СКЛАДУ В ДОСЛІДЖЕННЯХ IN VITRO ТА IN VIVO - Вірич, П.А.; Воєйкова, І.М. (Oncology, 2026)
Мета: дослідити вплив гормонів стресу на обмін кальцію, міді та цинку в злоякісно трансформованих клітинах (in vitro) та у тварин з модельним пухлинним процесом (in vivo). Об’єкт і методи: in vitro визначення в клітинах раку передміхурової залози людини ліній LNCaP та DU-145 вмісту міді та цинку з використанням флуоресцентних зондів Coppersensor 3 та ZnAF-2F, відповідно, проводили на планшетному флуориметрі Synergy HTX. In vivo: введення адреналіну та дексаметазону (0,5 мг/кг) протягом 12 днів щурам лінії Wistar – інтактним та з перещепленою карциномою Герена. Визначення вмісту мікроелементів у плазмі периферичної крові проводили за допомогою автоматичного біохімічного аналізатора з використанням стандартних наборів. Статистичну обробку результатів проводили за допомогою пакету Statistiсa 12.0. Результати: в клітинах лінії Du-145 під впливом дексаметазону in vitro відбувалося підвищення рівня Zn (на 15%), незначне зниження рівня Cu та зменшення співвідношення Cu/Zn, що є прогностично сприятливим фактором. Суттєвого впливу адреналіну на вміст Zn та Cu не виявлено. Клітини лінії LNCaP виявилися резистентними до впливу обох гормонів стресу. У системі іn vivo хронічний стрес призводив до суттєвого порушення мінерального гомеостазу. На 7-му добу експерименту адреналін і дексаметазон спричиняли підвищення в периферичній крові вмісту Cu і Са та зниження рівня Zn, що може бути пов’язано зі змінами у транспорті мікроелементів. На 14-ту та 21-шу доби під впливом обох гормонів зберігалося зростання вмісту Cu та Са при одночасному суттєвому зниженні вмісту Zn. Висновок: гормони стресу та пухлинний процес спричиняють суттєвий дисбаланс мікроелементів. In vitro дексаметазон підвищує рівень цинку в клітинах DU-145 що може знижувати агресивність пухлини, тоді як адреналін не виявляє прямого впливу на вміст металів у клітинах. In vivo показано, що хронічний стрес в процесі росту пухлини призводить до збільшення рівнів міді та кальцію на тлі дефіциту цинку.