КОМБІНОВАНА ДІЯ СИЛІБІНІНУ І СПЕРМІНУ НА ЦИТОМОРФОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КЛІТИН РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ - Яніш, Ю.В.; Залєток, С.П.; Вороніна, О.К.; Сумнікова, І.О.; Кленов, О.О.; Сташенко, В.О. (Oncology, 2026)
Досліджені морфологічні зміни клітин раку передміхурової залози людини (РПЗ) in vitro при комбінованому застосуванні сперміну (Spn) та інгібітора альдегіддегідрогенази (ALDH) рослинного походження силібініну (Sil). Мета: вивчити модифікації цитоморфологічних ознак клітин РПЗ, викликані дією Sil окремо та при поєднанні його зі Spn. Матеріал і методи: об`єктами досліджень були високодиференційовані андрогенчутливі клітини лінії LNCaP та низькодиференційовані андрогенрезистентні – лінії DU-145. Цитоморфологічні зміни досліджували за допомогою оптичного мікроскопа на фіксованих препаратах, забарвлених гематоксиліном та еозином. Результати: Sil продемонстрував антипроліферативну та проапоптотичну дію на клітини LNCaP, пропорційно залежну від його концентрації. Комбінований вплив Sil і Spn викликав морфологічні зміни, що свідчили про порушення клітинного циклу та мітозу: збільшення розмірів клітин та мультиядерність. У клітин DU-145 під впливом Sil спостерігалося порушення мітотичної активності і зупинка клітинного циклу, з`являлися апоптотичні, двоядерні та гігантські клітини. Під комбінованим впливом Sil і Spn значна частина клітин DU-145 входила в апоптоз, а решта перебувала на початкових його етапах. Висновки: в андрогенчутливих клітинах LNCaP чистий Sil реалізував свій ефект переважно через активацію апоптотичних шляхів, в той час як у DU-145 – через порушення клітинного циклу та цитокінезу. Інгібітор ALDH Sil та екзогенний Spn при комбінованому впливі як на андрогенчутливі, так і на андрогенрезистентні клітини РПЗ навзаєм підсилювали власні цитотоксичний та проапоптотичний ефекти. Комбінована дія була максимально вираженою в андрогенрезистентих клітинах DU-145.