МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧНІ ТА МЕТАБОЛІЧНІ ЕФЕКТИ КАНЦЕРОГЕННИХ ПРОДУКТІВ РОЗПАДУ АМОНІЙНИХ СПОЛУК - Веклич, В.Г.; Думанський, Ю.В.; Сарнацька, В.В. (Oncology, 2026)
У статті узагальнено сучасні уявлення про молекулярно-генетичні та метаболічні ефекти канцерогенно небезпечних продуктів розпаду амонійвмісних і нітроорганічних речовин в умовах забруднення довкілля, зумовленого техногенними чинниками та воєнними діями. Показано, що детонація й постдетонаційна деградація високоенергетичних матеріалів супроводжуються утворенням оксидів азоту, нітритів, нітратів та вторинних N-нітрозосполук, які здатні тривалий час персистувати в ґрунті, воді та повітрі й формувати хронічну низькодозову експозицію населення. Проаналізовано основні маршрути надходження цих сполук в організм, особливості їх токсикокінетики, а також механізми включення екзогенного пулу азотовмісних дериватів у ендогенні NO-залежні сигнальні мережі. Особливу увагу приділено синергії реактивних форм азоту й кисню, формуванню нітрозативно-оксидативного стресу, утворенню пероксинітриту, індукції ДНК-ушкоджень, геномної нестабільності, епігенетичних змін і метаболічної дезадаптації клітин. Обґрунтовано, що вторинне нітрозування є ключовим механістичним містком між екологічною контамінацією вибуховими дериватами та їх потенційною канцерогенністю. Зроблено висновок, що хронічна експозиція продуктів розпаду амонійних вибухових сполук може розглядатися як важливий фактор довготривалого біомедичного ризику, який потребує подальших міждисциплінарних досліджень на стику молекулярної токсикології, екології та експериментальної онкології.