НИРКОВО-КЛІТИННА КАРЦИНОМА ТА ТРОМБОЗ НИЖНЬОЇ ПОРОЖНИСТОЇ ВЕНИ - Стаховський, Е.О.; Бурлака, А.А.; Войленко, О.А.; Вітрук, Ю.В.; Колеснік, О.О. (Oncology, 2017)
Нирково-клітинна карцинома (НКК) асоціюється із пухлинним тромбозом нижньої порожнистої вени (НПВ) у 4–10% випадків. Ключовим моментом при великих пухлинах нирки та/чи пухлинній інвазії у НПВ є забезпечення адекватного доступу до верхніх відділів черевної порожнини та заочеревин-ного простору. Мета: узагальнення та представлення результатів власного досвіду адаптації елементів техніки ортотопічної трансплантації печінки з метою інтраопераційного контролю підпечінкового сегмента НПВ у хво-рих на НКК з тромбозом НПВ. Об’єкт і методи: на основі бази даних Наці-онального канцер-реєстру Національного інституту раку проведено ретро-спективний аналіз результатів лікування хворих на НКК з тромбозом НПВ І–ІV рівнів. У дослідження включені пацієнти (n = 191), яким виконували оперативні втручання за період з 2008 по 2017 р. Усі операції були проведені на базі клініки Національного інституту раку. Результати: у 118 (61,7%) випадках пацієнти мали ІІІ стадію захворювання (TNM, 7-ме видання), у 73 (38,3%) були діагностовані віддалені синхронні метастази. Відповідно до розробленої в клініці Мейо класифікації тромбозів НПВ тромбоз I рівня встановлено у 53,4%, II — у 16,2%, IIIa, IIIb, IIIc, IIId — у 12,1; 5,2; 4,7 і 7,3% відповідно та IV — у 1,1% пацієнтів. Середня тривалість оператив-них втручань становила 215,3 ± 44,1 хв, інтраопераційна крововтрата — 639,3 ± 51,7 мл. Час оклюзії НПВ та контралатеральної ниркової вени — 23,4 ± 7,9 хв. Ускладнення ≥ ІІІ ступеня зареєстровано у 35 (18,3%) випад-ках. Медіана виживаності становила 20,1 та 60,4 міс відповідно для підгруп пацієнтів із віддаленими метастазами та М0 статусом. Виснов ки: за умо-ви проведення R0-резекції у хворих на НКК із тромбозом НПВ можливо до-сягти загальної 5-річної виживаності незалежно від наявності віддалених метастазів: 44% — при статусі рМ0, 6% — при рМ1. Використання еле-ментів техніки ортотопічноїтрансплантації печінки при хірургічному лі-куванні пацієнтів із НКК з асоційованим тромбозом НПВ дозволяє адек-ватно контролювати підпечінковий сегмент НПВ, уникаючи застосування апарата штучного кровообігу при тромбозах НПВ ІІІ–IV рівнів.Е.О. СтаховськийА.А. БурлакаО.А. ВойленкоЮ.В. ВітрукО.О. КолеснікНаціональний інститут раку МОЗ України, Київ, УкраїнаКлючові слова: нирково-клітинна карцинома, тромбоз нижньої порожнистої вени, мобілізація «рiggyback».