ДЕСЯТИРІЧНИЙ ДОСВІД ВИКОНАННЯ РЕЗЕКЦІЙ ПЕЧІНКИ - Бурлака, А.А.; Васильєв, О.В.; Звірич, В.В.; Колеснік, О.О. (Oncology, 2017)
Мета: вивчення ефективності та безпеки резекцій печінки у пацієнтів он-коурологічного, онкогінекологічного профілю, хворих на рак молочної залози (РМЗ), рак шлунка (РШ), колоректальний рак та зі злоякісними новоутво-реннями (ЗН) інших локалізацій, прооперованих з приводу метастатичного ураження печінки в Національному інституті раку. Об’єкт і методи: про-ведено ретроспективний аналіз результатів комбінованого лікування хворих із метастатичним ураженням печінки (631 клінічний випадок) на основі бази даних Національного канцер-реєстру України Національного інституту раку. Найбільшу частку цієї когорти становили пацієнти із метастатичним ко-лоректальним раком (мКРР) — 344 (55%), де у 203 випадках метастатичне ураження мало метахронний характер. Приблизно однакові за кількістю були групи пацієнток онкогінекологічного профілю — 78 (12%), хворих на РМЗ — 72 (11%) та на РШ — 70 (11%). Менші за кількістю групи пацієнтів зі ЗН урологічної зони — 29 (5%) та ЗН інших локалізацій — 38 (6%). Результати: більшість тяжких ускладнень було зареєстровано у хворих на мКРР, які пере-несли великі резекції печінки, в тому числі при мультивісцеральних та комбі-нованих оперативних втручаннях. Віддалені результати залежали від гісто-логічної приналежності тканини метастазів в оперованій печінці. На момент проведення аналізу кумулятивна 5-річна виживаність становила: у хворих зі ЗН урологічної зони — 30%, мКРР — 32%, РМЗ — 37%, ЗН інших локалі-зацій — 43%, з онкогінекологічною патологією — 51%. Висновок: віддалені результати хірургічного лікування залежать від клініко-патологічних даних та гістологічного походження первинної пухлини. За безпосередніми резуль-татами резекцій печінки та даними щодо кумулятивної 5-річної виживанос-ті хірургічне лікування хворих з метастазами «не мКРР» є безпечним та до-цільним; має бути розроблена та застосована статистична модель визна-чення показань до резекцій печінки у таких хворих.