ПОРІВНЯННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РІЗНИХ РЕЖИМІВ ЗАСТОСУВАННЯ КСЕНОГЕННОЇ ПРОТИПУХЛИННОЇ ВАКЦИНИ НА МОДЕЛЯХ МЕТАСТАТИЧНОГО ПУХЛИННОГО РОСТУ - Федосова, Н.І.; Караман, О.М.; Воєйкова, І.М.; Симчич, Т.В.; Діденко, Г.В.; Іванченко, А.В.; Андронаті, С.А.; Редер, А.С. (Oncology, 2017)
Мета роботи: дослідження можливості підвищення ефективності про-типухлинної вакцинотерапії за допомогою індуктора ендогенного інтер-ферону на метастазуючих моделях пухлинного процесу. Об’єкт і мето-ди: дослідження проведено на мишах лінії C57Bl/6, прооперованих з приводу меланоми В-16 або карциноми легені Льюїс (КЛЛ). Схеми експеримен-ту та дози введення препаратів були однаковими для обох видів модель-них пухлин. Ксеногенну протипухлинну вакцину (КПВ) (загальна концен-трація білка [С] = 0,3 мг/мл) вводили підшкірно по 0,3 мл/мишу трира-зово з інтервалом в 3 доби після видалення пухлини. Індуктор ендогенного інтерферону (ІЕІ) вводили per os перед видаленням пухлини триразово (по 0,06 мг/мишу). Антиметастатичну активність оцінювали за індек-сом інгібіції метастазування. Імунологічне дослідження включало визна-чення цитотоксичної активності ефекторів клітинного імунітету та си-роватки крові (МТТ-тест); рівня ІЛ-4, ІЛ-10, ІФН-γ (ІФА-метод). Ста-тистичну обробку результатів проводили за допомогою програми StatSoft STATISTICA 7.0 з використанням t-критерію Стьюдента та коефіцієн-тів кореляції (r). Результати: антиметастатична ефективність КПВ, розробленої на основі ембріональних ксеногенних антигенів та білоквміс-ного метаболіту B. subtilis з ММ 70 кДа, залежала від типу модельної пух-лини та режиму введення препаратів: для меланоми В-16 більш ефективне введення КПВ в монорежимі; для КЛЛ — комбіноване застосування КПВ та ІЕІ. Отримані результати зумовлені цитотоксичною активністю клі-тин неспецифічної ланки імунітету: природних кілерних клітин і макрофа-гів (меланома В-16) або тільки макрофагів (КЛЛ). А також превалюванням в сироватці крові вакцинованих тварин вмісту цитокінів Т-лімфоцитів-хелперів 1-го типу, про що свідчить підвищення протягом всього терміну спостереження рівнів співвідношення ІФН-γ/ІЛ-4. Такий цитокіновий ба-ланс, вірогідно, забезпечує повноцінне функціонування ефекторів клітинної ланки протипухлинного імунітету та зумовлює антиметастатичну дію досліджуваної вакцини. Висновок: одержані результати можуть стано-вити експериментальне обґрунтування індивідуалізованого використан-ня протипухлинних вакцин в монорежимі або в комбінації з ІЕІ при імуно-терапії злоякісних новоутворень різної імуногенності в клінічній практиці