ЛІМФОЇДНА ІНФІЛЬТРАЦІЯ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПЕРЕДОПЕРАЦІЙНОЇ ХІМІОТЕРАПІЇ ПРИ РІЗНИХ МОЛЕКУЛЯРНИХ ПІДТИПАХ МІСЦЕВО-ПОШИРЕНОГО РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Верьовкіна, Н.О.; Сивак, Л.А.; Кротевич, М.С. (Oncology, 2017)
Мета: визначити особливості лімфоїдного інфільтрату в тканині пухлини та його вплив на ефективність неоад’ювантної хіміотерапії при різних молекулярних підтипах місцево-поширеного раку молочної залози (РМЗ). Об’єкт і методи: досліджували операційний матеріал 62 хворих на місцево-поширений РМЗ T1–3N0–3M0 стадії. Ступінь лікувального патоморфозу та обсяг лімфоїдної інфільтрації (ЛІ) оцінювали в препаратах, забарвлених гематоксиліном та еозином. Виявлення біомолекулярних маркерів здійснювали на депарафінізованих зрізах пухлин молочної залози імуногістохімічним методом. Результати: встановлено, що V ступінь лікувального патоморфозу (повна патоморфологічна відповідь) за класифікацією Miller — Payne був у 2 (3,3%) пацієнток, IV — у 7 (11,3%), III — у 50 (80,6%), II — у 3 (4,8%) хворих, I ступеня лікувального патоморфозу не зафіксовано у жодної пацієнтки. Виявлено, що низький (+) рівень ЛІ спостерігався у 20 (32,25%) пацієнток, помірний (++) — у 22 (35,5%) та значний (+++) — у 20 (32,25%) хворих. Встановлено, що обсяг ЛІ та особливості фенотипу субпопуляцій лімфоцитів, які його утворюють, відрізнялися при різних молекулярних підтипах РМЗ (р = 0,01). Неоад’ювантна хіміотерапія була достовірно ефективнішою у пацієнток зі значним (+++) рівнем ЛІ. Висновок: необхідне подальше вивчення предиктивного та прогностичного значення параметрів ЛІ при різних молекулярних підтипах РМЗ з метою включення їх у діагностичні та терапевтичні алгоритми при цьому захворюванні.