ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПРЕСІЇ IL-10 У ЗВ’ЯЗКУ З ДЕЯКИМИ ФАКТОРАМИ ПУХЛИННОГО МІКРООТОЧЕННЯ ТА КЛІНІЧНИМ ПЕРЕБІГОМ РАКУ ШЛУНКА - Гуменюк, Л.Д.; Меренцев, С.П.; Ганусевич, І.І. (Oncology, 2017)
Вивчення розвитку запальних процесів слизової оболонки, які в умовах імунного дисбалансу призводять до злоякісної трансформації епітелію, є одним з важливих аспектів дослідження патогенезу раку шлунка (РШ). В основі уникнення пухлиною імунного нагляду і неспроможності імунної відповіді лежать різні механізми, результатом яких є формування імуносупресивного фону в пухлинному мікрооточенні. Перспективними для вивчення в цьому напрямку є цитокін інтерлейкін-10 (ІL-10) та взаємозв’язки його експресії з клітинними факторами пухлинного мікрооточення, зокрема пухлиноасоційованими макрофагами (ПАМ) та процесами неоваскуляризації. Мета: дослідити особливості експресії IL-10 у тканині РШ залежно від клініко-патологічних характеристик пухлинного процесу, визначити зв’язки між кількістю IL-10-позитивних (IL-10+) клітин та ПАМ і щільністю мікросудин (ЩМС) в тканині РШ, оцінити значення IL-10+- клітин у клінічному перебігу захворювання. Об’єкт і методи: дослідження проведено на зразках пухлинної тканини 112 хворих на первинний РШ І– ІV стадії (pT1–4pN0–2pM0–1), використано імуногістохімічні, статистичні методи. Результати: кількість IL-10+-клітин є більшою на ранніх стадіях захворювання, а також у гіперваскуляризованих пухлинах та в пухлинах з великою кількістю ПАМ. Хворі на РШ, у пухлинах яких кількість IL-10+-клітин < 45%, ПАМ < 23% та ЩМС < 142 мкс/мм2 (при категорії Т1–3), живуть достовірно довше та мають нижчий ризик несприятливого перебігу захворювання, ніж пацієнти із відповідно вищими показниками. Висновки: кількість IL-10+-клітин в пухлині асоційована з пропухлинними факторами мікрооточення (ПАМ та ЩМС) та в сукупності з ними може бути використана в контролі перебігу захворювання у пацієнтів із РШ з метою корекції протипухлинної терапії.