МОЛЕКУЛЯРНО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕРОЗНОГО РАКУ ЯЄЧНИКА ХВОРИХ З АГРЕГАЦІЄЮ ПУХЛИННОЇ ПАТОЛОГІЇ У РОДОВОДАХ - Несіна, І.П.; Юрченко, Н.П.; Глущенко, Н.М.; Проскурня, Л.А.; Бучинська , Л.Г. (Oncology, 2017)
Мета: дослідити експресію низки біомолекулярних маркерів у пухлинній тканині хворих на серозний рак яєчника (РЯ) з різним типом обтяженості родоводів онкологічною патологією. Об’єкт і методи: зразки операційного матеріалу 39 пацієнток із РЯ (середній вік 49,9 ± 8,0 року) з ІІІ–ІV стадією пухлинного процесу; 24 хворі (І група) мали здорових родичів, 8 (ІІ група) — агрегацію у родоводах раку молочної залози (РМЗ) і РЯ та 7 (ІІІ група) — агрегацію у родоводах раку ендометрія (РЕ) та раку органів шлунково-кишкового тракту (РОШКТ). Проведено імуногістохімічне дослідження білків р53, BRCA1, рецепторів естрогенів і прогестерону (ER і PR), маркера проліферуючих клітин — Кі-67 та щільності мікросудин. Результати: встановлено, що ядерна локалізація білка BRCA1 наявна у пухлинах 9 (23,7%) хворих зі спорадичними формами РЯ і 2 (5,3%) — з агрегацією у родоводах РЕ/ РОШКТ та не виявлена у пухлинах пацієнток з накопиченням у сім’ях РЯ/ РМЗ. Найбільшу кількість клітин з експресією р53 визначено у пухлинах хворих ІІ групи (48,8 ± 2,5%) порівняно з новоутвореннями у хворих І (34,6 ± 1,4%) і ІІІ (17,8 ± 1,8%) груп. Частота пухлин з негативним рецепторним фенотипом (ER–PR–) у І, ІІ і ІІІ групах становила 33,3; 50,0 та 28,6%, середня кількість проліферуючих клітин — 25,9 ± 1,4; 32,2 ± 2,7 і 33,1 ± 2,8% відповідно. Щільність мікросудин у відповідних пухлинах становила 71,3 ± 2,9; 64,4 ± 2,1 і 38,6 ± 1,8 судини на 1 мм2 пухлинної тканини. Висновок: фенотипові особливості новоутворень хворих на серозний РЯ асоціюються з певним типом обтяженості їх родинного анамнезу онкологічною патологією, можуть відображати патогенетичні особливості, які передують виникненню захворювання, і бути предиктивними показниками виживаності хворих. Виявлені відмінності необхідно враховувати при призначенні пацієнткам із РЯ персоніфікованої протипухлинної терапії.