ІМУНОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ПАЦІЄНТІВ З ГЛІОМАМИ ЗАЛЕЖНО ВІД ІНФІКУВАННЯ ПУХЛИН ГЕРПЕСВІРУСАМИ - Бєльська, Л.М.; Лісяний, М.І.; Ключникова, А.І. (Oncology, 2017)
Мета: дослідити наявність цитомегаловірусу (ЦМВ) та вірусу Епштейна — Барр (ВЕБ) в гліальних пухлинах головного мозку та деякі імунологічні показники хворих цієї категорії залежно від особливостей вірусної інфекції. Об’єкт і методи: досліджено 25 біоптатів гліальних пухлин, 64 зразки сироватки крові, 63 зразки периферичної крові (36 — нейроонкологічних хворих, 20 — інфікованих ЦМВ або ВЕБ без пухлинної патології, 7 — донорів). Проведено визначення наявності вірусів за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР); фенотипу лімфоцитів периферичної крові методом цитофлюориметрії з використанням відповідних комбінацій МкАТ; рівня циркулюючих імунних комплексів (ЦІК). Результати: у хворих з гліомами в тканині пухлин методом ПЛР виявлено ДНК ЦМВ у 16%, ВЕБ — 44%, ЦМВ + ВЕБ — 8% зразків. Персистенцію цих вірусів найчастіше визначали (у 75% випадків) в гліомах III–IV ступеня анаплазії. До оперативного втручання у хворих виявили лейкоцитоз, зменшення відносної кількості лімфоцитів, тенденцію до зниження вмісту CD8+ Т-лімфоцитів, статистично вірогідні зміни відносної та абсолютної кількості В-лімфоцитів (збільшення) та CD16+ клітин (зменшення), а також підвищення рівня ЦІК. Зазначені зміни найбільшою мірою були виражені у хворих з інфікованими герпесвірусами пухлинами. Висновок: інфікування герпесвірусами асоційоване в основному з високим ступенем анаплазії гліальних пухлин головного мозку, а також із більш вираженими змінами імунологічних показників, які свідчать про пригнічення Т-клітинної ланки імунної системи та активацію гуморальної імунної відповіді.