СТРАТЕГІЯ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ БІЛОБАРНОГО МЕТАСТАТИЧНОГО УРАЖЕННЯ ПЕЧІНКИ ПРИ КОЛОРЕКТАЛЬНОМУ РАКУ - Колеснік, О.О.; Бурлака, А.А.; Звірич, В.В.; Чуканов, О.М.; Гого-Абіте, А. (Oncology, 2018)
Новітні протоколи лікування та сучасна ефективна хіміотерапія дозволили значно розширити когорту хворих на колоректальний рак із метастатичним ураженням печінки (мКРР), яким можливо здійснити R0-резекцію печінки. За умов відсутності консенсусу діапазон показань до застосування хірургічних стратегій у хворих із білобарним метастатичним ураженням варіює в різних спеціалізованих хірургічних центрах. Мета: вивчити вплив паренхімозберігаючої стратегії хірургічного втручання на віддалені результати лікування хворих намКРР. Об’єкт і методи: проведено ретроспективний аналіз результатів лікування 169 хворих намКРР (pT1–4N0–2M0–1 рак ободової кишки і pT1–3N0–2M0–1 рак прямої кишки), які перебували на лікуванні в Національному інституті раку в період з 2011 по 2018 р. Результати: рівень загальної 5-річної кумулятивної виживаності хворих на мКРР із білобарним метастатичним ураженням печінки при застосуванні тактики одноетапної резекції печінки (e-OSH) становив 42%. Загальна 5-річна кумулятивна виживаність сягала 62 та 35% відповідно для пацієнтів із метахронним та синхронним статусом метастазування в печінку (р = 0,032). Висновки: одноетапні резекції печінки слід застосовувати при найменшій нагоді, оскільки видалення білобарних метастазів без потреби у попередніх складних судинних інтервенціях дозволяє забезпечити хороший прогноз. Паренхімозберігаючі резекції печінки дають можливість отримати задовільні онкологічні результати з мінімалізацією ризиків виникнення гострої печінкової недостатності в післяопераційний період.