МОЖЛИВОСТІ ЦИТОЛОГІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ В ПЕРЕДОПЕРАЦІЙНОМУ ПРОГНОЗУВАННІ РАДІОЙОДРЕЗИСТЕНТНОСТІ КЛІТИН ПАПІЛЯРНОГО РАКУ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Зелінська, Г.В. (Oncology, 2018)
Мета: порівняльне дослідження субклональної структури популяцій тиреоцитів радіойодрезистентних та радіойодчутливих метастазів папілярного раку щитоподібної залози та виявлення цитологічних особливостей тиреоцитів, які можуть бути використані при розробці методів прогнозування розвитку радіойодрезистентності. Об’єкт і методи: цитоморфологічні та імуноцитохімічні дослідження проводили на матеріалі тонкоголкових пункційних аспіраційних біопсій 90 первинних папілярних карцином та їх метастазів, а також на матеріалі 122 метастазів, виявлених у післяопераційний період (97 — радіойодрезистентні, 25 — радіойодчутливі метастази). Результати: порівняльне дослідження цитологічних характеристик тиреоцитів у пунктатах метастазів виявило існування фенотипічної гетерогенності епітелію радіойодрезистентних метастазів порівняно з радіойодчутливими, що проявляється наявністю особливих клітинних субпопуляцій, які відсутні в первинних карциномах та радіойодчутливих метастазах. Уперше розроблено методи прогнозування радіойодрезистентності післяопераційних метастазів та ефективності радіойодтерапії на основі виявлення в пунктатах метастазів кістозної дегенерації та експресії тиреоїдної пероксидази. Висновки: для визначення тактики лікування (радіойодтерапія чи хірургічне втручання) на основі прогнозування радіойодрезистентності можуть бути використані показник частоти (%) експресії тиреоїдної пероксидази та виявлення цитологічних ознак кістозної дегенерації. Дослідження не окремих цитологічних та імуноцитохімічних характеристик клітин папілярного раку щитоподібної залози та їх метастазів, а комплексу фенотипічних ознак (об’єднання клітин у різні субпопуляції) є новітнім цитологічним підходом, який дозволяє прогнозувати радіойодрезистентність та агресивність папілярних карцином.