РАК ШИЙКИ МАТКИ У ВАГІТНИХ: СУЧАСНА НАСТАНОВА І ВЕКТОР РОЗВИТКУ ЛІКУВАЛЬНИХ ПІДХОДІВ - Ціп , Н.П. (Oncology, 2019)
За останню чверть століття спостерігається тенденція до пізнього народження дітей. Сьогодні 22% жінок Європи на момент перших пологів старші 35 років. Загальноєвропейська тенденція, на жаль, охопила і Україну. З урахуванням того, що онкозахворюваність збільшується з віком, зростає і кількість жінок, у яких діагностують рак під час вагітності. Одне зі злоякісних новоутворень жіночої репродуктивної системи, яке найбільш часто виявляють під час вагітності, — рак шийки матки. Частота захворюваності на рак шийки матки вагітних, за даними окремих національних канцер-реєстрів, становить 1,8–4,0/100 000 вагітностей. В Україні аналогічної статистики немає, однак збільшення кількості випадків звернення хворих на рак шийки матки під час вагітності в Національний інститут раку свідчить про актуальність цієї проблеми для нашої держави. У статті проаналізовано сучасні підходи до діагностики та лікування раку шийки матки на різних термінах вагітності, які схвалені Європейським товариством гінекологічної онкології (ESGO) та Міжнародною мережею з раку, безпліддя та вагітності (INCIP). Термін вагітності, хвороба матері, токсичність лікування, вибір часу втручання — фактори, які впливають на ранні постнатальні і довгострокові результати у дітей, що народилися у жінок, у яких під час вагітності був діагностований рак шийки матки. Труднощі, що виникають в плануванні і проведенні лікування хворих з цією патологією під час вагітності, потребують роботи мультидисциплінарної команди в складі неонатолога, онкогінеколога, акушера, тератолога, токсиколога, а також надання психологічної підтримки як протягом всієї вагітності, так і в післяпологовий період.